Blogg
Forbered krisenettstedet ditt: 5 tips for kommunikatører
En krise kan oppstå når du minst venter det. Med en forberedt krisenettside kan du som kommunikatør sørge for at riktig informasjon når ut til riktig målgruppe raskt. Mats Eriksson, forsker og forfatter av MSB-publikasjonen Digitaliserte krisekommunikatører, deler sine beste råd for å styrke kriseberedskapen.

1. Lag et teknisk sikkert krisenettsted
Et sterkt teknisk fundament er avgjørende for å sikre at krisenettstedet ditt kan motstå presset fra en krise.
Tips: Sørg for at ansvaret for den tekniske beredskapen er klart definert, slik at ressurser og systemer kan takle økt belastning eller overbelastningsangrep. Ha også alternative verktøy og kanaler klare i tilfelle noe uventet skulle skje.
2. Forbered deg på mobilbruk
Mange bruker mobiltelefonen for å få tilgang til informasjon i en krisesituasjon, og det er derfor viktig at krisenettstedet er optimalisert for alle enheter. Tenk mobil helt fra starten av når du bygger krisenettstedet ditt.
Tips: Test regelmessig hvordan krisenettstedet ditt fungerer på ulike enheter, og sørg for at informasjonen er lett tilgjengelig, selv når det er mye trafikk
3. Implementer webanalyseverktøy for kriseovervåking
Å kunne måle og analysere atferd i sanntid under en krise kan gi uvurderlig innsikt. For å kunne utnytte webanalyseverktøy effektivt under en krise, er det viktig å ha integrert de nødvendige måleverktøyene på forhånd. Som alltid når det gjelder måleverktøy, er det viktig å analysere dataene med et kritisk blikk, noe Mats Eriksson understreker:
– Lær opp teamet ditt til å tolke analysedata med et kritisk blikk, og still deg alltid spørsmålet: Gjenspeiler disse dataene faktisk behovene til hele målgruppen, eller bare en del av den.
Tips: Implementer sporing for å se hvilke spørsmål og sider som er mest besøkt under en krise. Da får du raskt innblikk i hva som er viktigst for de besøkende - og du kan tilpasse kommunikasjonen deretter.
4. Klargjør roller og ansvarsområder
Et velfungerende krisenettsted krever at alle i organisasjonen vet hva de skal gjøre når en krise oppstår. Tydelige roller og ansvarsområder er grunnlaget for god beredskap
Tips: Definer hvem som er ansvarlig for å oppdatere krisenettstedet, hvilke kanaler som skal brukes og hvem som har mandat til å kommunisere i ulike fora. Ved å fordele roller og ansvar før krisen inntreffer, reduseres risikoen for forvirring.
5. Bruk krisenettstedet som en base for kriseinformasjon
Under en krise blir nettstedet eller krisenettet en informasjonsbase som samler alle viktige budskap. Dette gjør kommunikasjonen konsistent og enkel å gjenbruke i andre kanaler.
Tips: Planlegg å raskt gjenbruke og ompakke innhold fra nettstedet ditt i sosiale medier og andre kanaler. På denne måten vil du ha et sammenhengende og kvalitetssikret budskap gjennom hele krisen.
Til slutt vil Mats understreke viktigheten av å teste og etablere nye verktøy før krisen, for å sikre at de fungerer når de trengs som mest. Under en krise er det ikke tid til å eksperimentere - alle verktøy må allerede være kjent.
Hvis du vil ha flere råd og anbefalinger om hvordan du kan opptre som kommunikatør i en krise, kan du laste ned Mats Erikssons bok Digitaliserade kriskommunikatörer Lenke til et annet nettsted..
Tagger
Dele
CMS
for intranett
Øk engasjementet og styrk kulturen på arbeidsplassen med et sosialt intranett.
CMS
for nettsteder
Skap engasjerende nettsteder med fokus på den digitale opplevelsen fra start til mål.